Professor Anúm

en fiskares son som idag upptäcker världen tack vare capoeiran

En novemberdag 1985 föddes Fernando César dos Santos Filho, inom capoeiran känd som Professor Anúm, i en liten stad i Ceará, Brasilien – Acaraú. Där bodde han praktiskt taget på stranden med sin familj i 11 år.

I centrala Acaraú fanns ett torg där det ibland var roda med capoeira, och Anúm brukade ofta gå dit och titta på de capoeiristas som spelade där. På grund av arbete flyttade hela familjen till storstaden Fortaleza på 90-talet.

Flytten till Fortaleza blev dock betydligt tuffare än förutsett. Familjen saknade ofta pengar till mat, och Anúm fick många gånger leta i soporna efter slängd mat att stilla sin hunger med. Storstaden Fortaleza bjöd även på möjligheten till ett betydligt farligare och oärligare liv med kriminalitet och droger. Då dessa personer ofta stoltserade med tjocka guldhalsband och stark självsäkerhet, lockades Anúm sakta dit. Tillvaron blev snabbt mörk, kantad av droger och annat negativt – och Anúms väg tycktes tydligt ändra riktning från mönsterelev i Acaraú, till den farliga och kriminella vägen som var så lätt att ta. Då mötte han åter igen capoeiran.

Efter en tids träning träffade Anúm Preá do Mato (idag Professor Preá do Mato) och tränade då tillsammans med (och ibland för) honom. På samma skola mötte Anúm Cabeludo (idag Professor Nordeste), som idag arbetar med capoeira i Belgien. Det var Nordeste som gav César smeknamnet (apelidot) Anúm, vilket ungefär betyder en svart fågel som varken kan sjunga eller leva i en bur.

När Anúm tränat några år för Nordeste, mötte han Cachorro D’água (idag Professor Cachorro D’água), som sedan 2008 bor och arbetar i Örebro, Sverige, och började träna för honom. Anúm deltog då i olika tävlingar, som till exempel Nord-nordöstra mästerskapen.

En av fyra

Idag bor Professor Anúm i Lund, Sverige, men deltar ändå i event världen över. Han har i år utövat capoeira i 26 år och uppnått brun gradering (vilket motsvarar steg 14 av 17 graderingar). Det är den högsta graderingen vi har på plats här i Sverige, och förutom Anúm finns ytterligare två personer med motsvarande gradering.

Anúm driver och är huvudtränare i föreningen ABADÁ-Capoeira Malmö, men arbetar med capoeira runtom i hela Skåne – bland annat i Lomma. År 2009 blev han världsmästare i graderingen blå/grön, världstvåa i kategori b samt vann guld för bästa benguelaspel! 2011 ställde Anúm åter igen upp i VM och tog sig då hela vägen till semifinal i mycket hård konkurrens. 2013 var dock tävlingsmässigt det mest fantastiska året hittills. Då gjorde Anúm ett clean-sweap och tog guld i alla fem kategorier han fick tävla i (i kategori b, viktklass Médio). Fantastiskt!